12 de febrer 2009

Sky Lantern Festival

Amb retard, però així són les coses. Dissabte passat vaig anar amb un parell de postdocs més fins a Pingsi, a uns 30 o 40 km de Taipei, per veure el festival de llanternes del cel. Una festa veritablement espectacular.


Què són les llanternes del cel (天燈, tiān dēng)?. En aquesta època de l'any, cap al final de les celebracions de l'any nou xinès, en alguns llocs la gent escriu bons desitjos pel nou any, i el seu nom, a l'exterior de llanternes i després, mitjançant el foc que crema a la base, les fa volar.

Les llanternes pugen ben de pressa i amb el vent es perden cel enllà. Com és fosc, veus tot de llumetes flotant en l'aire, igual que estrelles.


Nosaltres també vam llençar la nostra llanterna particular. Primer, alguns escrits amb bons desitjos

desplegament

i preparant el propulsor.


Cada quart d'hora, feien enlairar grups (de centenars?) de llanternes des del pati d'una escola propera. L'efecte era impressionant (les fotos no hi fan gaire justícia, però).


El problema és que quan el foc s'apaga, o fins i tot abans, les llanternes cauen. En teoria, des de Pingsi haurien de caure al mar —com si això fos més net—, però vam veure caure moltes per tot arreu. Per sort, tot és molt humit per aquí i plovisquejava una mica, que si no, pobres arbres quan s'hi acabava calant foc en alguna que queia .

Cap al final, però, vam haver de fer una cua d'una hora i mitja per poder agafar els autobusos que ens portaven de tornada a la ciutat. Les aglomeracions típiques de l'illa.