15 d’octubre 2008

Reunions de grup

Dins de l'IAA, com és natural, hi ha diversos grups de gent que es reuneixen periòdicament d'acord amb llurs interessos o camps de treball. No us avorriré ara amb la nomenclatura, sobre tot perquè no sé quants són en total. Al poc d'arribar, però, em van convidar a assistir a les reunions setmanals de l'anomenat Late Stars Group, o grup d'estrelles tardanes o evolucionades. Tot i ser un camp en el que he fet molt poquetes coses, les reunions eren força interessants. Mentres van durar, perquè amb la marxa de dos dels postdocs que més es preocupaven en moure-ho, no hi ha hagut més reunions. Una cosa semblant devia passar amb el grup de Formació Estel·lar, que sí que seria més apropiat pel que jo he estat fent. Quan vaig arribar em van dir que feia mesos que no es reunien. Hi vaig donar una xerradeta, però no hi ha va haver cap més moviment.

Això és, fins fa poc. Tres dels postdocs ens vam reunir per traçar unes idees o propostes per tornar a ressuscitar les reunions. Un problema d'aquestes coses és que potser hi va massa gent i es tendeix a fer una xerrada gairebé monolítica, poc participativa i pesada de preparar. Què passa llavors?, que un cop tothom hi ha passat, fa mandra tornar-ho a fer.

Així que aquest cop ens vam plantejar fer-ho menys formal, reunir-nos en un despatx més petit, fer una petita introducció al tema i veure on ens portava la discussió. Ahir va ser la primera ocasió i crec que va ser tot un èxit. Vam estar-nos-hi gairebé una hora i mitja, amb moltes intervencions —afavorits per la vocació polèmica del director de l'institut— i van sorgir una àmplia varietat de qüestions. Potser no serveix per gaire a curt termini, però són d'aquelles coses que motiven: aprens coses, pots discutir sobre diversos aspectes relacionats amb el tema (o no) i no se sap mai on pots acabar.

A veure com segueixen les següents reunions. D'aquí a dues setmanes, em toca a mi. Volen que els expliqui alguna cosa d'Astroquímica. Ens haurem d'inventar alguna cosa.