02 de maig 2008

Status d'ALMA

Bé, aquí m'he vingut amb una "ALMA Fellowship". ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) és un dels projectes més importants que hi ha en marxa de l'Astronomia actual. És un conjunt d'unes 60 antenes de 12 metres que observarà a longituds d'ona mil·limètriques i submil·limètriques. Fa bastants anys que es el projecte està en marxa, però la construcció de les instal·lacions va començar el 2003 i està previst que estigui complert cap al 2012. El projecte ALMA és una col·laboració internacional entre Europa, el Japó, Nord-Amèrica en cooperació amb Xile. Taiwan participa en un 5% en col·laboració amb el Japó i els EUA.

Avui hi ha hagut una xerrada a l'ASIAA de com està l'estat de construcció de les instal·lacions a Xile, tant a Santiago com prop del lloc on s'instal·laran les antenes. Ja hi ha molts edificis construïts o a punt de ser-ho i comença a haver algunes de les antenes japoneses i americanes al OSF. Les fotos acostumen a ser molt maques, perquè apart de veure tota mena de ferralla (moderna i cara, és clar), sempre es colen imatges espectaculars del desert d'Atacama.

Hi han mostrat la primera imatge de la Lluna obtinguda a 2 mm amb una antena ACA (japonesa) , com a resultat de les proves inicials d'aquesta antena.

Evidentment, no podia ser d'una altra manera estant aquí, ha estat una xerrada amb connexions en videoconferència o Skype amb gent que està a Hawaii i la costa Est.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Este post ha sido un poquito más hardcore. Para los que no tenemos ni puta idea del tema...MOLA QUE TE CAGAS....

Pa que luego digan que no tenemos ALMA...jejejeje
Taora wuapu!!!!

Jordi ha dit...

ALMA, ASIAA, OSF? Veig que les inials són tan horribles com en biologia. Això si, està bé que esteu connectadets per internet perque passar un estiu a Atacama si que deu ser un suplici.Uf!

Però quin blog més (paul) auster, no? Que possi un fons amb estrelletes i quarks i unes coloraines, unes fotos i tal, perque jo sense dibuixos no llegeixo res. Hahahaha

Benvingut a la catosfera..