21 de juny 2008

Els noms dels carrers

La manera d'anomenar els carrers a Taipei també té les seves peculiaritats. Per començar, les grans avingudes estan dividides en seccions cada certa distància, potser 500 metres. Per facilitar les coses, cada secció comença de nou la numeració. Així que és important no despistar-se (una mica més i em va passar el primer cop que em van donar l'adreça de casa meva). La majoria d'aquestes grans avingudes per prop d'on m'estic movent normalment son anomenades en anglès carreteres, roads, o en xinès, després estan els carrers que són mes estrets(jie) i crec que no tenen les seccions, però no posaria la mà al foc.

I ara ve la diversió. Els carrers i les carreteres tenen noms propis. Però carrerons més estrets que neixen perpendiculars als anteriors, són anomenats lanes en anglès o (xiàng en xinès) i porten com a nom el número des d'on neixen al carrer principal. Per exemple, a la foto

és lane 82, Wan Sheng St. El següent carreró pot ser tranquil·lament el 130, depèn de la porta on es trobi. A més pot haver encara alleys (passatges) que neixin dels lanes. Ah, però això és encara massa fàcil. La teva adreça pot trobar-se directament al carrer d'on porta el nom o, com és el cas de casa meva, com que la porta és en un petit carrerò sense nom de la banda del darrera, però l'edifici dóna a un carrer ample, porta el número del carrer gran. Això sí, no busquis la porta per allà que no la trobaràs mai. També he vist que de vegades l'adreça porta números extra per indicar que la porta és del carrer del darrera del carrer del costat... I clar un carreró pot començar en un carrer, i portar el seu nom, i morir en un altre, i llavors ja trobes totes les combinacions possibles.

Acabes tenint una adreça llarga, només amb el nom del carrer.