11 de juny 2008

Festival Duanwu

Aquest cap de setmana era el Festival de la barca del drac (Dragon Boat Festival). Una festa que es fa el cinquè dia de la cinquena lluna de l'any xinès. Pel que em van dir, fan competicions pels rius amb barques decorades com dracs. És un festival que es celebra a Taiwan i a la Xina continental, però també a Corea, al Japó o al Vietnam. Segurament és un festa bastant més vella del que sembla.

Com en moltes festes xineses —i no només allà oi?— hi ha un menjar particular de la festa. El que anomenen "zongzi". Uns dumplings, o panades, d'arròs farcit amb porc, o castanyes, o cacauets, vedella, o vegetarià, etc, embolicats en unes fulles de bambú.

Pel que em van dir, hi ha dos estils diferents a Taiwan, apart de tota la varietat de farcits. Al nord, els bullen i els fregeixen, mentres que cap al Sud només els bullen. Vaig tastar-ne un parell divendres a l'ASIAA i els del Sud semblen més suaus, perquè són dues pilotes d'arròs contundents. Dilluns que van venir els propietaris del pis per què els pagués el lloguer, me'n van portar dos mes. Bons, però no fan un sopar precisament lleuger.



Em van explicar, que la llegenda diu que la festa és en honor d'un famós poeta xinès (per engrandir l'efecte, ni noms, ni èpoques, ni res de res) que per desesperació pels esdeveniments polítics es va suicidar llençant-se al riu daltabaix d'un pont. Llavors, la gent, per evitar que els peixos es mengessin el seu cos, llençaven aquestes boles d'arròs a l'aigua. Una de les estudiants més divertides d'aquí té una versió alternativa i és que la gent llençava les boles per alimentar el poeta, però que els peixos es menjaven l'arròs. Per això les emboliquen en fulles de bambú, per evitar que se les mengin els peixos.

2 comentaris:

fEl! ha dit...

Ara que dius això de que et venen a cobrar el lloguer, els dones els diners amb les dues mans? Això també val un comentari, no? :-)

Unknown ha dit...

Mira, una idea per una altre post. Com pots imaginar és una cosa que he anat observant.